Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΟΡΔΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (5-11-2010)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Φίλες και φίλοι, Είμαι συγκλονισμένος από τη σημερινή σας παρουσία
Είμαι συγκινημένος από το πάθος με το οποίο μας στηρίζετε
Από την πίστη σας σε εμάς και από την πίστη σας στη νίκη
μας δίνετε δύναμη, μας δίνετε ελπίδα,μας δίνετε τη νίκη
και σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας
Είμαστε εδώ όλοι μαζί
γιατί ο αγώνας για να πετύχουμε αυτά που μας αξίζουν ξεκινά τώρα

ΑΡΧΗ...ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Φίλες και φίλοι,
Αυτή τη βδομάδα είχαμε συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας

Στην Πτολεμαΐδα,Στην Καστοριά,Στα Γρεβενά,Στη Φλώρινα, Σε κάθε μία από αυτές είχαμε ένα χείμαρρο νίκης

Και όλοι αυτοί οι χείμαρροι ενώνονται με τη σημερινή σας μεγάλη συγκέντρωση σήμερα,
εδώ, στην Κοζάνη, και γίνονται ποτάμι, το ποτάμι της νίκης

Και το ποτάμι φίλες και φίλοι, Δεν γυρίζει πίσω
Η Δυτική Μακεδονία δεν γυρίζει πίσω

Πηγαίνει μπροστά,προς την πρόοδο,προς την προοπτική,προς την ανάπτυξη, προς την ευημερία για όλους τους πολίτες

Εμείς θέλουμε την ευημερία όλων χωρίς στεγανά, χωρίς παρωπίδες, χωρίς αποκλεισμούς,

Δεν μας ενδιαφέρουν οι κομματικές ταυτότητες
Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές απόψεις και προτιμήσεις του καθενός

μας ενδιαφέρει ο κάθε πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας και θέλουμε την πρόοδο και την ευημερία συνολικά, για όλη τη Δυτική Μακεδονία, για όλους τους πολίτες της και για τον καθένα χωριστά.

Φίλες και φίλοι,

Με την Αιρετή Περιφέρεια παίρνουμε την τύχη του τόπου μας στα χέρια μας
Κάνουμε τη ζωή στον τόπο μας καλύτερη

Διώχνουμε τη μιζέρια και προχωράμε μπροστά με ελπίδα για το μέλλον

Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε κατεύθυνση και να πάρουμε μια για πάντα το δρόμο που οδηγεί μπροστά.

Γιατί από τη Δευτέρα , 8 Νοεμβρίου 300 περίπου αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους πόρους που μέχρι τώρα ανήκαν στα υπουργεία και το κεντρικό κράτος περνάνε οριστικά στην Περιφέρεια, στα δικά μας χέρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε στην ουσία τα προγράμματα και τις λύσεις που έχει ανάγκη η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία και να υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια. Να τα υλοποιήσουμε εμείς , όχι κάποιοι άλλοι.

Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το πλούσιο επιστημονικό, παραγωγικό και επιχειρηματικό ανθρώπινο δυναμικό μας. Να του δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσει εδώ που ζει για να πάει μπροστά τον τόπο του. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να ιεραρχήσουμε εμείς τα θέματά μας, να βάλουμε προτεραιότητες, να γίνουμε αποτελεσματικοί και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε κοιτάζοντας στα μάτια την κυβέρνηση και μιλώντας ισότιμα με τις Βρυξέλλες. Για πρώτη φορά το μέλλον μας εξαρτάται από εμάς.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και δεν θα την αφήσουμε να χαθεί. Θέλει συλλογική δουλειά και καθημερινές πολιτικές μάχες. Για να αναδείξουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Για να λειτουργήσουμε με διαφάνεια και με τον πολίτη στο επίκεντρο. Για να πάρουμε την ευθύνη της ανάπτυξης στα δικά μας χέρια. Αφήνοντας πίσω τις δικαιολογίες ότι πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε. Για να τιμήσουμε τον τόπο μας με τον τρόπο που του αξίζει. Χτίζοντας πάνω στην ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια εποχή δημιουργίας και εξωστρέφειας. Γιατί η Δυτική Μακεδονία μας είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για να την κρατάμε δέσμια με θεατρινισμούς, με εκνευρισμούς, και με φοβικότητα. Για όλα αυτά δίνουμε τη μάχη την Κυριακή . Μια μάχη που θα κερδίσουμε.

Φίλες και φίλοι,

Η Δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος με τεράστιες δυνατότητες και δυναμική,
αλλά και με μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μια Περιφέρεια σε κρίση. Πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο και τις αναπτυξιακές μας επιλογές.

Η Περιφέρειά μας για να επιβιώσει πρέπει να αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο, οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Θεσσαλονίκης και τη νοτιοδυτική Βαλκανική. Ουσιαστικά πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρεις (3) στόχους – άξονες δράσης.

1ο) τον άξονα μιας νέας υπερτοπικής καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, με έμφαση στον τριτογενή τομέα, στο εμπόριο και στις υπηρεσίες

2ο) τον άξονα της Ενέργειας με νέες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας και

3ο) τον άξονα του Περιβάλλοντος, προτάσσοντας ένα Φυσικό Περιβάλλον, προστατευμένο και υγιές, ικανό να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Όλοι οι άλλοι τομείς, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά στο τρίπτυχο,
Επιχειρηματικότητα – Ενέργεια – Περιβάλλον . Πρέπει να επικεντρωθούμε στα έργα που θα στηρίξουν τις παραπάνω μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές. Πρέπει να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός τόσο του Ε.Σ.Π.Α. όσο και των Εθνικών προγραμμάτων, προκειμένου να προχωρήσουν και κυρίως να ολοκληρωθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα πάρει αυτό που δικαιούται από το σύνολο των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ. Και κάθε περιφερειακή ενότητα θα πάρει αυτό που δικαιούται από το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει μια σειρά έργων και παρεμβάσεων:

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι θα προωθήσουμε

Την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής (Τμήμα Κορομηλιά – Κρυσταλλοπηγή)
Τον Κάθετο άξονας Νίκη – Φλώρινα – Κοζάνη – Λάρισα
Το δρόμο Ελασσόνας – Δεσκάτης – Γρεβενών μέσω Ε65
Το δρόμο Κρυσταλλοπηγή – Πρέσπες – Φλώρινα – Όρια Ν. Πέλλας
Τη διάνοιξη σήραγγας στην Κλεισούρα και ολοκλήρωση της οδού προς Πτολεμαΐδα
Ολοκληρώνουμε τη μετεγκατάσταση Κομάνου και Μαυροπηγής και προωθούμε τη μετεγκατάσταση της Ακρινής.

Παράλληλα:
Βελτιώνουμε τη ζωή στην ύπαιθρο, εξασφαλίζουμε το εισόδημα των αγροτών μας, καταξιώνουμε το αγροτικό επάγγελμα, κρατάμε ζωντανά τα χωριά μας.

Δημιουργούμε ενιαία τουριστική ταυτότητα για τη Δυτική Μακεδονία με την υλοποίηση ενός πρότυπου τουριστικού περιφερειακού χάρτη που θα αναδεικνύει το σύνολο των τουριστικών πόλων της Περιφέρειας.

Κάνουμε έργα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομίας της περιφέρειας

Και βέβαια,
κάνουμε την Περιφέρεια Κέντρο Ενεργειακών εξελίξεων μέσω της κατασκευής των νέων Μονάδων Πτολεμαΐδα Πέντε και Μελίτη Δύο, αλλά και με τη γιγαντιαία επένδυση των φωτοβολταϊκών.

Ειδικότερα για την Κοζάνη, έχουμε στο πρόγραμμά μας μία σειρά δράσεων σε όλους τους τομείς

Ο αναπτυξιακός στόχος για εμάς είναι η Κοζάνη να αναδειχθεί σε ένα μία περιοχή απασχόλησης για όλους, σε ανταγωνιστικό παραγωγικό και αναπτυξιακό κέντρο των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι προτεραιότητες που μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ανάπτυξης στο Νομό Κοζάνης ενδεικτικά είναι:
Το Πανεπιστήμιο και η δημιουργία γύρω από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ενός επιχειρηματικού ιστού γνώσης
Η θετική αξιοποίηση της λιγνιτικής εξορυκτικής δραστηριότητας
Η διασυνοριακότητα στη μεγάλη μας Βαλκανική γειτονιά του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων και
Η γειτνίαση μέσω Εγνατίας με το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις οι αναπτυξιακές προτεραιότητες για την περιοχή της Κοζάνης είναι

1. Ισχυρά θεμέλια για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη με δράσεις:

για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας,
μέσα από την ολοκλήρωση των Διευρωπαϊκών δικτύων (Εγνατία, κάθετοι άξονες Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, Φλώρινας – όρια Νομού Λάρισας και σύνδεση με ΠΑΘΕ, η σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης – Καλαμπάκας), τη σύνδεση των οικονομικών και τουριστικών περιοχών μας με τα Διευρωπαϊκά δίκτυα, τη δημιουργία ασφαλούς οδικού δικτύου με ολοκληρωμένη και ενιαία οριζόντια και κάθετη σήμανση και ενός βιώσιμου διευρωπαϊκού δικτύου συνδυασμένων μεταφορών διανομής αγαθών (ολοκλήρωση ΒΙΠΕ, δημιουργία του Διαμετακομιστικού Κέντρου.

για την Κοινωνία της γνώσης,
θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα “όμορφο” Πανεπιστήμιο, που να κρατάει τους φοιτητές και τους καθηγητές του και μαζί με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να δημιουργήσουμε τον επιχειρηματικό ιστό γνώσης ( εφαρμοσμένη έρευνα σε κλάδους της τοπικής οικονομίας, τεχνολογικό πάρκο, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων με πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα, εφαρμογή της καινοτομίας και της προώθησης της έρευνας από τις επιχειρήσεις με διευκόλυνση της πρόσβασης σε οικονομικά εργαλεία, κ.α.).
Στην Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση προχωρούμε στη δημιουργία ‘’ποιοτικότερων’’ σχολείων.

για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας,
που μπορεί να αποτελέσει τη δυναμική διέξοδο στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην προετοιμασία και προσαρμογή της περιοχής μας στη μεταλιγνιτική περίοδο.

για τις τουριστικές επενδύσεις και υπηρεσίες,
με την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πολυφύτου, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, τη συνολική αξιοποίηση των ορεινών όγκων, την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, την δημιουργία προϋποθέσεων για απόκτηση εξοχικής κατοικίας Κοζανιτών της Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία ενός πρότυπου Ενεργειακού Πάρκου, στην ενεργειακή λεκάνη Πτολεμαίδας – Κοζάνης, και την πλαισίωσή του από ένα πλέγμα άλλων δραστηριοτήτων και έργων όπως, νέες τεχνητές λίμνες και τεχνητά δάση, αθλητικές δραστηριότητες, πίστες αγώνων κλπ. μπορεί να συμπληρώσει το σύνολο των δράσεων που θα αποτελέσουν μια σημαντική δραστηριότητα και για τη μεταλιγνιτική περίοδο.

για την ανάπτυξη της υπαίθρου,
με δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού χώρου (βελτίωση και ανάπτυξη της υποδομής στον τοµέα της ανάπτυξης και της προσαρμογής της γεωργίας με εστιασμένες παρεμβάσεις ολοκλήρωσης υποδομών σε συγκεκριμένες περιοχές προώθησης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στήριξη ποιοτικών προϊόντων (βιολογικά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα), τη στήριξη των γεωργών που συμμετέχουν σε συστήματα ποιότητας τροφίμων, την προσέλκυση νέων αγροτών με επιχειρηματικό πνεύμα, δημιουργία δικτύου στήριξης, ενημέρωσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, κ.α.) και
για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διαφοροποίησης (σε µη γεωργικές δραστηριότητες, δημιουργία µικροεπιχειρήσεων, ενθάρρυνση του αγροτουρισµού, ανάπλασης οικισμών – δημιουργίας όμορφων χωριών, δημιουργία πρότυπου κτηνοτροφικού πάρκου, βελτίωση των βασικών υπηρεσιών και υποδομών για την αγροτική οικονομία και τους κατοίκους μέσω της δημιουργίας τοπικών κέντρων στήριξης των οικισμών υπαίθρου -Τσοτύλι, Νεάπολη, Σιάτιστα, Σέρβια, Βελβεντός, κ.α.)

για την αστική ανάπτυξη,
με δράσεις για την ολοκλήρωση της προσπάθειας της αστικής ανάπτυξης για τις πόλεις της Κοζάνης, που αποτελεί το Περιφερειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και τις άλλες πόλεις της περιφέρειας της Πτολεμαΐδας, της Καστοριάς, της Φλώρινας, και των Γρεβενών.

για τη δημιουργία της ‘’έξυπνης’’ Δημόσιας Διοίκησης,
μέσα από δράσεις προώθησης ολοκληρωμένου συστήματος ποιότητας στην οργάνωση και λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και των νέων Δήμων με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας ,
με απόκτηση εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού και δημιουργία ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων και στο επίπεδο της Περιφέρειας και των δήμων
.

Για τη Βελτίωση και ανάδειξη του Περιβάλλοντος
Στις σημαντικότερες προτεραιότητές μας ανήκουν:

Η ολοκλήρωση του πρωτοποριακού και πιλοτικού έργου του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας, η αποκατάσταση και εξυγίανση των ανεξέλεγκτων χωματερών, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδασώσεων ενεργειακής λεκάνης Πτολεμαΐδας – Κοζάνης και θωράκισης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και των οικισμών της ευρύτερης περιοχής που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας για την έντονα περιβαλλοντικά βεβαρημένη περιοχή της ενεργειακής μας λεκάνης, λαμβανομένων υπόψη και των επιπτώσεων του Kyoto για τη μείωση του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα
ηκατασκευή συστημάτων βιολογικών καθαρισμών (Δ. Σερβίων, Βελβεντού, Σιάτιστας, Νεάπολης, Τσοτυλίου, Δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Εορδαίας και σύνδεση με βιολογικό σταθμό Πτολεμαΐδας, κ.α.),
.

Για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού
Μία από τις σημαντικές παραμέτρους για την ενίσχυση της απασχόλησης και άρα τη μείωση της ανεργίας είναι η ανάπτυξη του κατάλληλου για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ανθρώπινου δυναμικού.
Οι προτεραιότητές μας στην ανάπτυξη της απασχόλησης είναι :
Η δημιουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Απασχόλησης, η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Στήριξης της Απασχόλησης, η δημιουργία Παρατηρητήριων Απασχόλησης σε επίπεδο νέων Καλλικρατικών δήμων, η προώθηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συγκεκριμένους ανέργους, για συγκεκριμένες θέσεις σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η δημιουργία δομής δια βίου κατάρτισης στις Τεχνολογίες Πληροφόρησης και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι στοχευμένες ενέργειες κατάρτισης και η ενίσχυση των προνοιακών υποδομών και δομών για τη στήριξη των ευκαιριών απασχόλησης.

Φίλες και φίλοι

Μέσα από το πρόγραμμά μας προβάλλουμε ουσιαστικά μια νέα αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία με τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Κάνουμε πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και δημιουργούμε την ενιαία Δυτικομακεδονική περιφερειακή συνείδηση.

Φίλες και φίλοι

Πάνω από όλα,
εισάγουμε νέο ύφος στη διαχείριση της εξουσίας σε πριφερειακό επίπεδο

Η διαβούλευση, ο διάλογος, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ποιότητα είναι έννοιες που εισάγονται στην καθημερινή μας πρακτική

Έτσι χτίζουμε τα θεμέλια για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που υπηρετεί τον πολίτη, με ποιοτικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά του και το δημόσιο συμφέρον.

Φίλες και φίλοι

Οι εκλογές αυτές έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον όλων μας

Σε δύο μέρες οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας αποφασίζουν

Εσείς οι πολίτες θα αποφασίσετε
εάν θα γυρίσει η σελίδα,
εάν αλλάξει η σελίδα
ή εάν θα μείνουμε στα ίδια,
στα μικρά και στα μίζερα

έχω εμπιστοσύνη ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα προχωρήσουν με αποφασιστικότητα μπροστά
θα δώσουν τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους
με αξίες,
με ιδανικά,
με οράματα,
με όρεξη για δουλειά,

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης του καθενός
Να συμμετέχει με ενεργητικό τρόπο στο καινούργιο τοπίο

Κανείς δεν δικαιούται αυτή την ώρα να σιωπά

Κανείς δεν δικαιούται να είναι
απαθής και αδιάφορος

Κανείς δεν πρέπει να απέχει

Γιατί η αποχή
ενισχύει αυτούς οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα
όχι μόνο στην περιοχή μας
αλλά και στη χώρα ολόκληρη
Εμείς πιστεύουμε στη νίκη,

γιατί πιστεύουμε στους πολίτες και στο αίσθημα ευθύνης που έχουν απέναντι στο μέλλον του τόπου μας

Η νίκη
είναι μπροστά μας
και αυτή τη νίκη θα τη δώσετε εσείς

Απόψε,
η συγκέντρωση αυτή,
στέλνει ένα καθαρό και ηχηρό μήνυμα

ότι στις 7 Νοέμβρη

Με την Κοζάνη μπροστά
Στην πρώτη γραμμή
αρχή … ζουμε μαζί

σας ευχαριστώ

Ακολουθήστε τον Γιάννη

facebook.comflickr.comwww.google.compicasaweb.google.comgoogle.com/calendar

 

 

twitter.comvimeo.comyoutube.comwww.e-politikos.gr feedburner.com

Το πρόγραμμά μας
Το πρόγραμμά μας

Ραδιοφωνικό Σποτ

Eγγραφή στα νέα μέσω email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner