Τοποθέτηση του Επικεφαλής στο 27ο Π.Σ. επί του Σχεδίου νόμου για την πώληση του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ – μετοχοποίηση 17%)

24/12/2013
Γιάννης Παπαϊορδανίδης
Επικεφαλής μείζονος Αντιπολίτευσης Π.Δ.Μ.
"Αρχή ...ζουμε μαζί"

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η διεξαγωγή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς. Κατ’ αρχήν προκλήθηκε με τη συμφωνία μελών ΟΛΩΝ των παρατάξεων. Δεύτερον, μέχρι τώρα η μέρα αυτή ήταν ημέρα χαλάρωσης. Σήμερα είναι ημέρα προσπάθειας και αγώνα.
Προσπάθειας για να τιμήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τις αποφάσεις του.
Αγώνα για να διασωθεί ένας παραγωγικός και αναπτυξιακός πυλώνας για την χώρα και για την Περιφέρειά μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή η συνεδρίαση έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Για μια ακόμη φορά πληρώνουμε την παράλειψη(;), την αδυναμία(;) του κυρίου περιφερειάρχη να συγχρονιστεί με τις απαιτήσεις των καιρών, να δράσει για να μην χρειαστεί να αντιδράσει. Δεν θα μας προξενούσε ιδιαίτερη εντύπωση, το έχει ξανακάνει, άλλωστε, σε πολλά ζητήματα, αν δεν αφορούσε το μεγαλύτερο εργοδότη και οικονομικό εταίρο της Π.Δ.Μ..
Φοβάμαι, κύριε περιφερειάρχη, που βιώνετε ένα βαθύ ψυχικό και πολιτικό δυισμό. Γνωρίζετε το συμφέρον της Δυτικής Μακεδονίας, γνωρίζετε και το συμφέρον της χώρας, που δεν είναι άλλο από μια Δημόσια και ισχυρή ΔΕΗ. Από την άλλη, όμως, το προσωπικό πολιτικό σας συμφέρον και η κομματική σας θέση δεν σας επιτρέπουν το προφανές: μια ξεκάθαρη θέση υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Στο Π.Σ. της 20ης Απριλίου 2012 προτείνατε και το σώμα ενέκρινε, μεταξύ άλλων:
1. «Να απευθύνει πρόσκληση στους κκ. Επιτρόπους Αλμούνια και Έντιγκερ για επίσημη επίσκεψη στην περιοχή»•
2. «Αξιοποίηση κάθε νομικής και διοικητικής παρέμβασης για την προάσπιση των ιδιωτικών μας συμφερόντων»•
3. «Εξαίρεση της Π.Δ.Μ. για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα προσεχή 15 έτη ώστε να υπάρξει ισοδύναμο αποτέλεσμα για την κοινωνία».
Τι κάνατε στους 18 μήνες που μεσολάβησαν για να υλοποιηθούν όλα αυτά; Φοβάμαι πως τίποτα. Γιατί σίγουρα θα το μαθαίναμε. Εκτός κι αν τα εκλογικά αποτελέσματα σας απέτρεψαν.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Γνωρίζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, γνωρίζουμε και την πορεία της ΔΕΗ την τελευταία δεκαπενταετία. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, την περιορισμένη δυνατότητα συσσώρευσης κεφαλαίου της επιχείρησης σε μια μικρή εκ των πραγμάτων αγορά.
Τι έκαναν όμως οι κυβερνήσεις τη δεκαετία πριν την κρίση για να ενισχύσουν την Επιχείρηση; Η δεκαετία του 2000 είναι μια χαμένη δεκαετία. Η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε μονάχα 15% όταν την δεκαετία του 1990 αυξήθηκε (σε σχέση με εκείνης του 1980) κατά 63%, και ξέρουμε πολύ καλά ότι έγιναν και θα γίνουν αποσύρσεις μονάδων. Από το σύλληψη της ιδέας μέχρι την υπογραφή της σύμβασης της ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V πέρασαν δέκα χρόνια.
Μέσα στην ίδια δεκαετία το προσωπικό της επιχείρησης μειώθηκε από τις 31.000 στις 21.000. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό συνέβη σε όφελος των ιδιωτών εργολάβων ή εξαιτίας της συρρίκνωσης της επιχείρησης. Γνωρίζουμε όμως, πολύ καλά, ότι μια τέτοια αφαίμαξη σημαίνει απώλεια τεχνογνωσίας. Γι’ αυτό προτείναμε από πέρσι τα προγράμματα κατάρτισης του Υπ. Εργασίας να στραφούν και προς τον ιδιωτικό τομέα και την ΔΕΗ, ώστε η τεχνογνωσία να διατηρηθεί και να παραμείνει στην περιφέρειά μας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να απαντήσουμε και στο ερώτημα τί ΔΕΗ θέλουμε.
Θέλουμε μια ΔΕΗ εθνικό πρωταθλητή, στρατηγικό εταίρο της εθνικής οικονομίας και εργαλείο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής ή θέλουμε ένα ασημικό θυσία σε πρόσκαιρες δημοσιονομικές ανάγκες;
Θέλουμε μια ΔΕΗ οικονομικό συμπαραστάτη και αρωγό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ή μια μικρή ΔΕΗ στα χέρια μικρών ή μεγάλων, ντόπιων ή ξένων συμφερόντων που εμποδίζουν την παραγωγική ανόρθωση και την έξοδο από την κρίση; Θέλουμε αποκατάσταση των εδαφών ή φτηνή παραγωγή και χαμηλό εργατικό κόστος;
Και τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να αποφασίσουμε τί Ελλάδα θέλουμε.
Θέλουμε μια Ελλάδα ατελών διελεύσεων ενεργειακών δικτύων ή μια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, παραγωγό και διαχειριστή παγίων υψηλής αξίας;
Θέλουμε μια Ελλάδα «έρμαιο της μοίρας της» ή μια Ελλάδα υπερήφανη που αλληλεπιδρά και συνδιαμορφώνει το περιβάλλον της;
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, η Ένωση Δήμων αλλά και η ίδια η κοινωνία οφείλει να αντιδράσει στο ξεπούλημα. Να διατρανώσουμε και να διευρύνουμε το «ΟΧΙ» της 20ης Απριλίου 2012: Καμία πώληση εργοστασίου καμία ιδιωτικοποίηση δικτύου.
Σε μια περίοδο έντασης των ενεργειακών ανταγωνισμών, τα δίκτυα είναι το μέλλον!
Σας ευχαριστώ.

• Η πώληση των δικτύων πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.
• Η ΔΕΗ πρέπει να γίνει εθνικός πρωταθλητής κατά το παράδειγμα των αντίστοιχων εταιριών της Δ. Ευρώπης (EDF, RWE).
• Τον κ. Περιφερειάρχη τον βαραίνει η εκλογή του στην Ε.Ε. της Ν.Δ.. Υπάρχει μια προφανής και θεμελιώδης αντίθεση μεταξύ του κομματικού και του δυτικομακεδονικού και του εθνικού συμφέροντος. Με ποια πλευρά είστε κύριε Περιφερειάρχη;
• Το Π.Σ. οφείλει να τιμήσει την απόφασή του για μη ιδιωτικοποίηση.
• Ζητήσαμε την ενίσχυση της Επιχείρησης με προσωπικό από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας ώστε να διατηρηθεί η τεχνογνωσία και να ενισχυθεί το παραγωγικό δυναμικό της περιφέρειάς μας.

Ακολουθήστε τον Γιάννη

facebook.comflickr.comwww.google.compicasaweb.google.comgoogle.com/calendar

 

 

twitter.comvimeo.comyoutube.comwww.e-politikos.gr feedburner.com

Το πρόγραμμά μας
Το πρόγραμμά μας

Ραδιοφωνικό Σποτ

Eγγραφή στα νέα μέσω email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner